Recept

Tuffing korvtårta

Har du fantiserat om att tillaga Slaktarkorv på ett otraditionellt sätt? Vill du blanda allt som är gott och stapla det på hög? Är du redo för en riktig utmaning? Kavla upp ärmarna och sätt igång för här ska göras Tuffing korvtårta!

Ingredienser

  • 2 förp Filékorv Grov med vitlök
  • Potatismos
  • Tårtbotten: sesamfocaccia eller formfranska

(Beroende på din ambitionsnivå kan du antingen baka egen sesamfocaccia eller köra med vanlig formfranska. Receptet på sesamfocaccian hittar du längre ner.)

Fyllning
  • ”40-tusen-miljarder-dressing”
    (se recept längre ner)
  • Picklad rödlök
    (se recept längre ner)
  • Saltgurka
  • Tomater
Garnering
  • Rostad lök
  • Picklad rödlök
  • Saltgurka
  • Tomater
  • Persilja
Tårtbotten: sesamfocaccia
  • 2 tsk torrjäst (6g)
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 9 1/2 dl vetemjöl special (570g)
  • 2 tsk salt
  • Ca 4 msk olivolja (2 smk i degen, 2 msk utanpå samt lite till formarna)
  • Flingsalt
  • Sesamfrön

Gör så här

Alla ingredienser framme? Då kör vi!

STEG 1

Tårtbotten

1. Blanda torrjäst och vatten i degblandaren. Tillsätt mjöl, salt och 2 msk olivolja och kör tills degen är slät och fin. Låt jäsa under plastfolie i ungefär 2 timmar, tills degen dubblats i storlek.
2. Lägg degen på mjölat bord. Dela den i två lika stora bitar. Forma till bollar och lägg i två oljade runda formar, ca 20 cm i diameter. Pressa ut degen så den fyller formen. Täck med plastfolie och låt jäsa ytterligare 40 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Häll 1 msk olja över varje deg, släng på lite flingsalt och sesamfrön. Sätt in mitt i ugnen och baka i 20-25 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt. Ta ut och låt svalna. Om botten känns degig, grädda den i 5 minuter till.
5. Dela bröden horisontellt på mitten och låt svalna.

Vill du ha en riktigt hög tårta använder du alla fyra delarna, annars kan du spara det enda brödet och ha ett grymt gott frukostbröd!

STEG 2

Picklad rödlök

2 rödlökar
1 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl socker
1 msk salt

1. Skiva löken tunt.
2. Koka ihop vatten, vitvinsvinäger, socker och salt tills sockret och saltet löst upp sig.
3. Häll över lagen i en burk och lägg i löken. Låt svalna.

STEG 3

”40-tusen-miljarder-dressing”

1 vitlöksklyfta
3 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
1 msk finhackad bladpersilja
1 msk tabasco
2 tsk finhackad kapris
1 tsk worcestershiresås
1 tsk paprikapulver
1 dl Bostongurka

Blanda ihop alla ingredienser ovan och ställ in i kylen.

STEG 4

Förbered garneringen

1. Skiva tomater och saltgurka.

STEG 5

Potatismos och korven

6 mjöliga potatisar
Mjölk
En klick smör
2 äggulor
Salt och Peppar

1. Börja med att sätta ugnen på 250 graders grill, som förberedelse för steg 6.
2. Skala potatisen och koka den i osaltat vatten.
3. Slanta upp korven i 0.5 mm skivor, eller gör stavar. Det är lite upp till dig hur du vill ha det. Släng i en liten klick smör i stekpannan och stek korven.
4. När potatisen är mjuk häller du av vattnet och stompar moset. Häll på lite mjölk i taget, tills du känner att moset har en schysst, mosig konsistens. Toppa moset med att slänga i en klick smör och krydda med salt och peppar.
5. Ta fram en elvisp och kör moset tills det inte är några klumpar kvar. Vispa ner 2 äggulor i moset och sleva ner det i en spritspåse.

STEG 6

Nu till själva finalen…

1. Spritsa upp moset lite snitsigt på locket. Men! Spar lite plats i mitten för korv och garnityr.
2. Släng in locket med det spritsade moset i ugnen tills moset har fått lite guldbrun färg.
3. Under tiden som moslocket får färg kan du börja montera själva tårtan. Bre ut dressingen på botten. Varva de stekta korvslantarna, tomatskivor, saltgurka och den picklade rödlöken ovanpå. Bre ut ytterligare lite dressing ovanpå. Lägg sedan på tårtlocket med det spritsade, guldbruna moset.
4. Garnera med korv, rostad lök och inlagd rödlök.
5. Smeta ut ett tunt lager med potatismos runt tårtan och tryck upp hackad persilja längs kanten.
6. Servera med ”40-tusen-miljarder-dressing”

ÄT OCH NJUT!